Recenzija : Stanica jedanaest - Emili Sent Džon Mandel

EMILI SENT DŽON MANDEL rođena je i odrasla u Kanadi. Studirala je moderan balet u Torontu a nakon toga se preselila u Njujork. Autor je četiri romana, od kojih je poslednji Stanica jedanaest, koja je i njeno najpoznatije delo za koje je osvojila čuvenu nagradu Artur Klark 2015. godine. Njene kratke priče i romani objavljeni su kao deo brojnih sabranih dela, među kojima se posebno ističu Najbolje američke misterije 2013. godine. Danas živi u Njujorku.

Stanica jedanaest - Emili Sent Džon Mandel
Stajao sam nad svojim razrušenim domom i pokušavao da zaboravim kako je sladak bio život na Zemlji.
 
Jedan holivudski veteran žudi da dokaže da je ozbiljan glumac. Jedna usamljena žena beg pronalazi u crtanju stripova o drugim svetovima. Jedna zapostavljena devojčica sreću traži u glumi. Jednom dečaku nedostaje otac koji se nalazi na drugom kraju sveta.
 
Smrt poznatog glumca Artura Lindera, koji doživljava srčani udar usred predstave dok to sa užasom posmatra mlada glumica Kersten Rejmond, duboko će potresti sve koji su ga poznavali. Iste noći gradom počinje da hara smrtonosni grip koji će pokositi većinu stanovništva i preživele primorati da se na sve načine bore za goli opstanak.
 
Petnaest godina kasnije, Kersten je glumica u Putujućoj simfoniji, trupi koja po opustošenom svetu izvodi predstave s ciljem da se lepota iz nekadašnjeg sveta ne zaboravi. Njihove napore pokušaće da osujeti misteriozni prorok koji surovo kažnjava sve koji pokušaju da napuste njegovu zajednicu. Ko je taj okrutni neznanac i zašto zna reči iz stripa ispisane na Kersteninom srcu?
 
Dok članovi trupe misteriozno nestaju jedan po jedan, a svi putevi vode ka Muzeju civilizacije, poslednjem bastionu prošlosti koja se neće vratiti, Artur postaje nit koja ih povezuje i koja bi im mogla spasti život...
Iskreni da budemo, nismo puno očekivali od ove knjige. Na prvi pogled, sam opis radnje deluje pomalo konfuzno i nedovoljno dobro da bi nas zainteresovao da je pročitamo. Ali rešili smo da joj damo šansu....i verujte nam na reč, to je bila odluka zbog koje se nikada nećemo pokajati.

Ova knjiga je fenomenalna! Da, dobro ste čuli. Ova knjiga je toliko odlična da ne možemo još uvek da je pustimo.
 
Radnja knjige se dešava u postapokaliptičnom svetu, gde grupa glumaca putuje po razorenom svetu i izvodi predstave, najčešće Šekspirova dela. Isto tako, priča je ispričana i iz druge perspektive, pre smrtonosnog virusa koji je uništio većinu populacije. Emili Mandel je napisala roman koji će vam savršeno predstaviti svet kakav još niste upoznali, ljudske sudbine i borbu da ponovo stanu na noge i nastave koliko-toliko normalan život. Međutim, nije sve sjajno kao što izgleda.
 
Ova knjiga će vas oduševiti na više načina i jedva ćete čekati da je uzmete u ruke. Pisana prelepim stilom, Stanica jedanaest će vam se duboko urezati u srce i izazvati mnogo emocija.
 
Zato, što pre, nabavite svoj primerak i bacite se na nezaboravnu avanturu koja će vas oduševiti i učiniti da posle ove knjige dobro razmislite o svemu. 

Izdavač: Vulkan

Нема коментара

Омогућава Blogger.