Recenzija : The Pearl - John Steinbeck (#OriginalYA)

The Pearl - John Steinbeck
Džon Stajnbek (Salinas, Kalifornijа, SAD, 1902 – Njujork, 1968), odrastao je u plodnoj zemljoradničkoj dolini nedaleko od pacifičke obale. U toj dolini, kao i na obali, biće smeštena radnja nekih od njegovih najboljih književnih dela. Godine 1919. odlazi na Univerzitet Stanford, gde neredovno pohađa nastavu književnosti i kreativnog pisanja sve do 1925. godine, kada prekida studije. Tokom nekoliko narednih godina zarađuje za život kao radnik i novinar u Njujorku, a potom kao čuvar imanja na jezeru Taho, sve vreme radeći na svom prvom romanu Zlatni pehar (Cup of Gold, 1929). Pošto se oženio i preselio na Pacifik Grouv, objavio je dva kalifornijska romana: Rajski pašnjaci (Pastures of Heaven, 1932) i Zemlji i nebu (To a God Unknown, 1933), a istovremeno se posvetio pisanju kratkih priča koje su kasnije sabrane u knjizi Duga Dolina (The Long Valley, 1938). Popularnost i finansijska sigurnost došle su tek sa Kvartom Tortilja (Tortilla Flat, 1932), zbirkom priča o monterejskim paisanosima. Neprestano eksperimentišući tokom svoje književne karijere, Stajnbek je često pravio zaokrete. Kalifornijska radnička klasa je u fokusu tri moćna romana iz poznih tridesetih godina dvadesetog veka: Neizvesna bitka (In Dubious Battle, 1936), O miševima i ljudima (Of Mice and Men, 1937) te, po mišljenju mnogih, njegovo najbolje delo Plodovi gneva (The Grapes of Wrath, 1939). Početkom četrdesetih, sa scenariom za Zaboravljeno selo (The Forgotten Village, 1941), Stajnbek je postao filmski stvaralac, a sa Kortesovim morem (Sea of Cortez, 1941) ozbiljan izučavalac biologije mora. U ratu je svoj doprinos dao napisavši Bombe su bačene (Bombs Away, 1942) i kontroverznu novelu-dramu Mesec je zašao (The Moon is Down, 1942). Gužva u fabrici (Cannery Row, 1945), Zalutali autobus (The Wayward Bus, 1947), Biser (The Pearl, 1947), Ruski dnevnik (A Russian Journal, 1948), još jedna eksperimentalna drama – Vatrena svetlost (Burning Bright, 1950) i Zapisi sa Kortesovog mora (The Log from the Sea of Cortez, 1951) prethodili su objavljivanju monumentalnog romana Istočno od raja (1952), ambiciozne sage o dolini Salinas i hronici piščeve porodice. Poslednje decenije svog života proveo je u Njujorku i Sag Harboru sa svojom trećom ženom, sa kojom je proputovao svet. 

The Originals su pioniri fikcije za mlade. Od političkih buđenja, rata, neverovatnih ljubavi i zavisnosti, preko tinejdžerske trudnoće i nuklearnih holokausta, Originalni se susreću sa mnogim problemima i velikim i teškim istinama. Oni su sada povučeni iz zaboravljenih polica i dobile su novi i lepši dizajn. 

The Pearl ( Biser ) je nesvakidašnja i nezaboravna priča prvi put objavljena 1947. godine. Priča prati mladog indijca po imenu Kino, siromašnog čoveka čiji je posao traženje bisera u okeanu. Kada pronađe "biser sveta" on počinje da veruje da mu se život magično transformiše. Oženiće Juanu i njihov sin Coyotito će moći da pohađa školu. Opsednut snovima i željom za boljim životom, Kino postaje nezadovoljniji i počinje da ga zaslepljuje njegova pohlepa. 

Ovaj veoma kratak roman će vas iznenaditi svojom jednostavnošću i savršenim stilom pisanja. Iako spada u klasike svetske književnosti, ove godine je predstavljen u novoj Penguin-ovoj ediciji Originalni. Ovo je jedna od onih knjiga koje se moraju pročitati i posedovati. Jednostavno, ova knjiga jeste pravi biser

Više o knjizi na : https://www.penguin.co.uk/books/178986/the-pearl/

Нема коментара

Омогућава Blogger.