Recenzija : The Girls - Emma Cline


Emma Cline je američka autorka čiji je prvenac The Girls pobrao sve pozitivne kritike širom sveta. Njene priče su objavljivane u Grantu, Tin House i The Paris Review, a 2014. je dobila Paris Review Plimpton nagradu. Po internetu se šuška da je dobila višemilionski ugovor za ovu knjigu.

“That was part of being a girl--you were resigned to whatever feedback you'd get. If you got mad, you were crazy, and if you didn't react, you were a bitch. The only thing you could do was smile from the corner they'd backed you into. Implicate yourself in the joke even if the joke was always on you.”

Radnja knjige se odvija kasnih šezdesetih godina, gde Evie Boyd, četrnaestogišnjakinja, pokušava da se izvuče iz problema koje ima. Njeni roditelji su sveže razvedeni, otac ima dosta mlađu devojku, majka je u potrazi za sobom i novim suprugom, a čak se posvađala i sa najboljom drugaricom. Sve dok jednog dana Evie ne upozna Suzanne. Suzanne je sve što Evie nikada nije bila : super cool je, ima zanimljivo društvo, uvek je opuštena i konstantno priča o farmi i Russelu i društvu sa kojim uživa u tom raju na zemlji. Evie sve više počinje da se druži sa novim društvom i sve više počinje da biva uvučena u krug iz kog će se teško izvući.

“Poor girls. The world fattens them on the promise of love. How badly they need it, and how little most of them will ever get. The treacled pop songs, the dresses described in the catalogs with words like 'sunset' and 'Paris.' Then the dreams are taken away with such violent force; the hand wrenching the buttons of the jeans, nobody looking at the man shouting at his girlfriend on the bus.”

Emma Cline je napisala knjigu koja će vas oboriti s' nogu. E sad, možda iz opisa niste u mogućnosti da shvatite o čemu se zapravo radi u knjizi, ali svaka reč je suvišna i može da vam uskrati uživanje. A uživaćete sigurno u njoj, baš kao i mi. Jer sa sigurnošću možemo da kažemo da je ovo jedna od boljih, ako ne i najbolja knjiga objavljena u 2016. godini. Autorka je svojim savršenim stilom pisanja predstavila priču koja će vas oduševiti na prvi pogled, otvoriti vrata sveta mladih devojaka  i njihovih razmišljanja, naterati vas da se zapitate u pojedinim situacijama i isto tako uplašiti u isto vreme.  

Pročitajte odlomak iz knjige : https://www.penguin.co.uk/articles/find-your-next-read/extracts/2016/jul/california-the-girls-emma-cline/
Više o knjizi : https://www.penguin.co.uk/books/1109287/the-girls/9781784701741/

Нема коментара

Омогућава Blogger.