Recenzija : Furthermore - Tahereh Mafi

Furthermore - Tahereh  Mafi
Američka autorka Tahereh Mafi, poznatija po svom serijalu Shatter me, prvi nacrt za knjigu Furthermore je napisala sa 25 godina. Sada ima 28. Iako je utemeljila svoje mesto u žanru ya književnosti, ovaj put se oprobala u literaturi za malo mlađe, i verujte nam na reč - uspela je u tome.

“Alice knew that being different would always be difficult; she knew that there was no magic that would erase narrow-mindedness or iron out the inequities in life. But Alice was also beginning to learn that life was never lived in absolutes. People would both love her and rebuff her; they would show both kindness and prejudice. The simple truth was that Alice would always be different—but to be different was to be extraordinary, and to be extraordinary was an adventure. It no longer mattered how the world saw her; what mattered was how Alice saw herself. Alice”

U Ferenwoodu je sve u bojama i magiji. Sve, izuzev devojčice Alice koja ima bledu kožu i kosu boje mleka. Zbog svog nesvakidašnjeg izgleda ljudi u Ferenwoodu je izbegavaju i još od samog rođenja je obeležena. Kada njen otac misteriozno nestane, Alice je rešena da se dokaže i pokaže ko je ona zaista. A da bi to uradila,  ona mora da putuje u mističnu zemlju zvanu Furthermore, uz pomoć pomalo dosadnog dečaka Olivera. Ali u Furthermoru nije baš sve kako izgleda i Alice će morati da uradit i nemoguće kako bi pronašla svog oca i vratila se sa njim bezbedno u Ferenwood. 

Ukoliko ste čitali ranija dela Tahereh Mafi, znate onda da je njen stil pisanja neprikosnoven i veoma poseban. Isto tako znate da autorka ima poseban talenat za pisanje i da su njene rečenice čista poezija i melem za čitalačke rane. Kao i u prethodnom serijalu, Mafi je kreirala svet koji ćete poželeti da posetite istog momenta, a likove koji u njemu borave, poželećete zapravo da poznajate. 

Iako je knjiga zapravo namenjana mlađoj čitalačkoj publici ( spada u middle grade žanr ), u ovoj knjizi će svakako uživati i oni malo stariji. Ukoliko ste ljubitelj fantazije, misterije, zanimljivog okruženja i radnje, interesantnih likova - ova knjiga je pravi izbor za vas.

Više o knjizi :

https://www.penguin.co.uk/puffin/books/299039/furthermore/

Нема коментара

Омогућава Blogger.