Preporuka : Queen of the hearts - Colleen Oaks

 “My fight to live does not begin now. I have been fighting all my life, I just didn't know it.”
Colleen Oakes, Queen of Hearts

Da li ste kao mali voleli Alisu u zemlji čuda i da li vam je Beli zec bio omiljeni lik iz knjige? Možda Alisa ili Šeširdžija, ili Kraljica srca? Da li ste maštali da ćete jednog dana i vi uskočiti u rupu i naći se u dalekoj Zemlji čuda? Mi jesmo, i zato smo se jako obradovali kada smo pronašli ovu knjigu. Jer, postoji li išta lepše nego čitati o stvarima koje niste znali, a koji prate radnju iz vaše omiljene literature, još od kada ste bili mali.

Naime, knjiga Queen of hearts pripada žanru fantazije, popularnih retelling priča. Ovaj put u centru zbivanja nije Alisa ( nažalost! ), ali zato ćete se obradovati kada čujete o kome je reč. Da, kao što i sam naslov kaže, priča prati Kraljicu, nekome omiljenog a nekome i ne baš tako omiljenog lika. Ono što vam mi možemo obećati jeste da ćete svakako uživati u ovoj knjizi i da ćete se svakako vezati za Kraljicu.  

Nego, Dinah ima šesnaest godina i još uvek je princeza. Ima mlađeg brata, oca na tronu, ali majka joj je umrla dok je ona bila još mala. Dihah po svim pravilima uskoro treba da postane kraljica Zemlje čuda. Sve je vodilo ka tome, sve dok se jednog dana ne pojavi njena misteriozna, davno izgubljena sestra ( od kraljeve druge žene ) i zapreti da će poljuljati njene namere. Istog trenutka Dinah počinje da sumnja u svog oca, ali isto tako i u okruženje. Od trenutka kada se njena polusestra pojavljuje, Dinah sebe pronalazi u klupku laži, tajni i stvari koje nikada nije mogla da pretpostavi da će se dogoditi. Zlo počinje da se množi u Zemlji čuda, ali ponajviše u Dinih. Pitanje je koliko je ona sposobna da se sama izbori sa njim. Dorothy must die ukršta se sa Alisom u zemlji čuda, u ovoj uvrnutoj, nesvakidašnjoj priči o jednom od najvećih zloća u istoriji ya literature.  
Ovo je prva knjiga iz planirane trilogije o životu mlade devojke pre nego što je postala Kraljica srca. Ono što vam mi možemo reći jeste da ova knjiga nije savršena, ali definitivno predstavlja nešto u čemu ćete uživati i nešto što ćete rado čitati. Stil pisanja je veoma zanimljiv, a radnja u potpunosti interesantna i vuče čitaoce na  brzo čitanje. Likovi koje je autorka obnovila jesu osvežavajući, i pri tom vam možemo samo reći da Beli zec nije zec i da je Šeširdžija Kraljičin brat, da su karte zapravo ljudi, uostalom kao i svi u ovoj knjizi. 

Još jedna zanimljivost jeste da je ova knjiga zapravo bila već izdata kod drugog, manjeg ( nismo sigurni koliko poznatog ) izdavača, sa potpuno drugačijom naslovnicom. Izdavačka kuća HarperCollins je prepoznala nešto što drugi nisu umeli i ponovo je reprintala ove godine. Sa pojedinim izmenama u tekstu, ali i u potpuno drugačijem, lepšem dizajnu. 

Product Details 

ISBN: 9780008175399
ISBN 10: 000817539X
Imprint: Harper Collins Children’s Books
On Sale: 05/05/2016
Format: Paperback
Trimsize: 13.000
Pages: 320
List Price: £7.99
BIC1: Y00F0HR00

https://www.harpercollins.co.uk/9780008175399/queen-of-hearts

Нема коментара

Омогућава Blogger.