Intervju : E. Lokhart, autorka knjige Lažljivci

E. Lokhart, autorka knjige Lažljivci
Emili Lokhart američka je književnica sa doktoratom iz engleske literature na Univerzitetu Kolumbija Autorka je nekoliko romana, od kojih su mnogi bili ovenčani prestižnim nagradama. Vegetarijanac je, a nekada je bila i vegan, kako bi izrazila svoje negodovanje zbog načina na koji se mesna i prehrambena industrija odnose prema životinjama.

Kako ste otkrili svoju strast ka pisanju?

Ja sam jedino dete pisca pozorišnih predstava. Sedela sam u zadnjem delu pozorišta i gledala probe, posmatrala kako se priča menja tokom revizije i svih promena u hodu. 

Koji autori su Vas inspirisali i zašto?

Inspirisana sam od strane pisaca Spajdermenovih stripova, Monti Pajtona, Evelin Vo, Džona Ajrvinga i Alis Voker i još mnogih drugih. Posebno me privlače autori koji agresivno koriste stilizovan jezik kako bi kreirali unikatan svet.

Šta najviše volite u svom poslu?

Kada napravim nešto na šta sam kasnije veoma ponosna.

Rekli ste da ste svoj prvi roman napisali u trećem razredu. Kako je Vaše pisanje napredovalo od tada id a li ste usput dobijali kritike?

Išla sam na jedan koledž gde se uči pisanje fikcije i imala sam ocenu 4. Nastavnik nije čitao moje priče jer je govorio kako sam ja B student i znao ih je bez čitanja. To je bio bespomoćni kriticizam. Posle toga nisam uzimala časove pisanja. Kasnije sam dobila velike količine korisnih kritika – ideje kako da moj posao bude bolji. Te kritike su date sa poštovanjem od editora i kolega. Još uvek dobijam te vrste kritika i obožavam ih. 

Da li ste nekada napisali knjigu baziranu na Vašim iskustvima? Ili više volite da pišete o iskustvima drugih?

Osećanja u mojim pričama dolaze iz ličnih iskustava, ali su pretočena u fikcionalni svet. U Lažljivcima, Kedens ima hronične migrene, selektivnu amneziju, kuću na privatnom ostrvu i čitavo bogastvo. Ja nikada nisam imala te stvari. Ali sam bila očajna i srce mi je bilo slomljeno, bila sam ambiciozna i besna.

Vaše pisanje je nazvano revolucionarnim u modernoj literaturi. Kako ste stvorili tako jedinstven stil? 

Ja ne mislim das am revolucionarna. Mislim da sam deo dugog kontinuuma pisaca koji su pod uticajem postmodernizma i culture uopšte. Počela sam tako što sam imitirala stilove pisaca kojima se divim : Luisa Renisona, Rejmonda Čendlera i P.Dž Vodhausa. Malo po malo, moj glas je isplivao na površinu. Isto tako, prepravljam puno. Ali, baš puno. 

Koliko je bilo teško ne otkriti kraj u Lažljivcima i zašto je bilo bitno da istinu otkrijemo uz Kedi? 
Lažljivci - E. Lokhart

Nemam problem sa čuvanjem tajne što se tiče priče – i moji čitaoci su bili divni. Mislim da su ljudi našli kreativne načine da govore o Lažljivcima, bez da kažu mnogo. 

Kako ste razvili ideje za Lažljivce da bi kreirali tako intrigantnu priču? 

Prepravila sam ovu knjigu možda 15 puta, i reorganizovala je iznova i iznova. 

U Lažljivcima postoje veze sa bajkama – šta je bila Vaša inspiracija i kako ste ih stvorili?

Bajke se pričaju i prepričavaju zato što zadiru u istinu čovekovog postojanja. Koristila sam bajke u Lažljivcima, kako bi Kedens ispričala priču o svojoj porodici, jer drugačije nije mogla da je ispriča.

Kako biste ohrabrili druge da se bave kreativnim pisanjem i kakve savete bi mogli da date piscima u pokušaju?

Čitajte. Za mene je to toliko jednostavno. Svaka nova knjiga koju pročitate ubacuje nove podatke u vašu glavu i nove tehnike koje nisu bile tu ranije. 

Izvor : https://www.theguardian.com

Нема коментара

Омогућава Blogger.