Intervju : Becky Albertalli, autorka knjige Simon vs. The Homo Sapiens Agenda
Becky Albertalli je američka autorka koja je prethodnu godinu pobrala sve pozitivne kritike vezane za njenu prvu knjigu - Simon Vs. The Homo Sapiens Agenda. Beckyna nova knjiga treba da ugleda svetlost dana veoma uskoro, a šta ona kaže o njoj, pročitajte u ekskluzivnom intervjuu koji je dala za Knjižaru za mlade.

Možete li nam reći nešto više o Vašoj novoj knjizi - The Upside of Unrequited

Obožavam kada me pitaju o novoj knjizi – još uvek je neverovatno to što će ona uskoro postati prava knjiga! UPSIDE je o sedamnaestogodišnjoj devojci po imenu Molly, koja živi izvan Vašingtona. Radnja je smeštena u isti svet gde i SIMON – Molly je zapravo rođaka od Abby Suso, tako da su likovi u ovoj knjizi prijatelji i rođaci od Abby, koje je ostavila pre nego što se preselila. Molly je serijski “crusher”, ali se plaši odbijanja tako da ona zapravo i ne vija svoje simpatije. Knjiga prati Molly u leto pre njene završne godine u srednjoj školi, kada pokušava malo više da rizikuje i bude malo manje pažljivija sa svojim srcem.

Druga zanimljiva stvar : UPSIDE je zapravo blaga prepričana knjiga Ema od Džejn Ostin, ali iz perspektive Harriet Smith ( za one kojima je Ema nepoznata, možete da uzmete u obzir i film Clueless – iz perspektive Taija. )

Opišite nam Vaš tipičan dan u pisanju. Imate li neobične navike?

Imam četvorogodišnjaka i skoro dvogodišnjaka i moje pisanje zavisi od njihovog predškolskog rasporeda. Sednem za svoj kompjuter oko 08:30 kada oni odu i pišem, ( ili gledam u prazan ekran ) sve dok ne dođe vreme da pokupim mlađeg sina u 13h. Obično ručam kada on ode na popodnevnu dremku, i onda radim još malo, sve dok ne dođe vreme da preuzmem starijeg sina oko 15h. Od tog trenutka, moj radni dan je gotov, i moj svet se vrti oko vozova, kamiona i crtanog filma Paw Patrol.

Nisam sigurna da li je ovo neobično, ali volim da pišem u krevetu ( imam sto – ali ga nikada ne koristim ). Kompulsivno ispravljam dok pišem, što stvarno nije dobro. Držim svesku pored sebe, gde švrljam razne ideje i momente koje koristim kasnije u nacrtu. Isto tako sam počela da koristim i kalendar i planer da održavam svoje vreme organizovanim. Umesto redovnog pisanja, beležim sve u u kalendar, detalje i momente koji su se odigrali na koji dan u mojoj priči.

Koja je prva priča koje se sećate, a da ste je Vi napisali?

Kada sam bila mala, izmislila sam čitav svet kreatura zvanih bonkersi, koji su bili veoma inspirisani malim stvarčicama, kreaturama, koje sam sakupljala.

Napisala sam mnogo pričica o Bonkersima.

Šta biste voleli da Vaši čitaoci izvuku iz Vaših knjiga?

To je komplikovano pitanje za mene, zato što jako osećam da moje knjige pripadaju njima istog trenutka kada izađu u svet. Čitaoci će uvek interpretirati knjige kroz odraz njihovog iskustva, i to je dobra stvar.

Nikada ne bih volela da moja lična interpretacija prevagne.

Na čemu trenutno radite?

HarperCollins je nedavno zatražio moju treću i četvrtu YA knjigu, tako da radim na nacrtu za prvu knjigu iz tog ugovora. To je Simonov spin of iz Leahine perspektive, smešten u Creekwood srednju školu, tokom njihove završne godine. Do sada je bilo jako zabavno pisati je – Simon nije registrovao toliko toga što se događalo sa Leahom.

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda - Becky Albertalli

Intervju : Knjižara za mlade

Нема коментара

Омогућава Blogger.