Recenzija : Lažljivci - E. Lokhart


NAPOMENA: Ukoliko se pripremate da pročitate ovu knjigu, smestite se u sobu – daleko od svih, isključite sve uređaje na koje vas mogu pronaći, pripremite pakovanje maramica i po neki sedativ (možda možete i bez toga), zavalite se u najudobniji položaj, a onda zaronite u prelepi i pretužni svet ove knjige. Jer posle nje, nećete više biti isti. A ako vas neko pita kakva je knjiga, vi lažite – baš kao što i sama autorka, E.Lokhart, predlaže.

Narator ove knjige je Kadens Sinkler koja priču započinje svojim predstavljanjem. U tom trenutku ima petnaest godina, živi sa majkom i tri psa, a otac ih je upravo ostavio zbog druge žene. Kadens je najstarija unuka Harisa Sinklera, koji ima tri ćerke i koji u svom vlasništvu ima privatno ostrvo gde Sinklerovi provode leta. Na tom ostrvu je izgradio četiri kuće : za sebe i svoju suprugu i još tri za sve svoje ćerke i još jednu manju za svoje osoblje.

Sinklerovi su bogati, toliko da nikada ne spominju novac, ponositi i privilegovani, veoma poznati i o njima kruže samo najlepše priče. Oni ne znaju za patnju, bol i sram, glave su im dignute visoko i kada imaju neke probleme i uvek se trude da ne pokazuju previše osećanja. Međutim, istina nije tako sjajna. Sinklerovi su prošli toliko toga, preko porodičnih razmirica, razvoda, smrti i bolesti, ali lažni sjaj njihove porodice još uvek krasi njihova lica.

Naime, ovo i nije toliko priča o Harisovim ćerkama, koliko o njihovoj deci. Kao što smo već rekli, svako leto Sinklerovi se okupljaju na ostrvu sa svojim porodicama… ili onim što je ostalo od njih.

Glavna tema ove knjige su Lažljivci : Kadens, Džoni, Miren i autsajder Gat (on nije Sinkler, ali im se svako leto pridružuje na ostrvu).

Lažljivci - E. Lokhart
Kadensinog petnaestog leta ona se zaljubljuje u Gata, a na kraju leta ona doživljava nesreću. Nervni slom, nesrećan slučaj ili neku bolest, ali problem je u tome što ona ne može da se seti o čemu je reč. Jedino čega se seća jeste da je pronađena na obali, u donjem vešu, dok je okean neumorno potapa.

Ona se nakon nesreće vraća kući i zatim gubi svaki kontakt sa svojim Lažljivcima. Ispituju je na sve moguće bolesti, menjaju lekove, ali se njoj sećanja ne vraćaju.

Sve do sedamnaestog leta,kada se Kadens vraća na ostrvo sa majkom. I tu je čeka njena družina, pomalo drugačija od one stare, ali to su oni. I ponašaju se kao da se ništa nije desilo, kao da je prošlo dva dana, a ne dve godine. Tu je i Gat. Tu je i ponovno rađanje stare ljubavi. Tu je praznina. Bol. Saznanje. Istina. Laži. Još mnogo laži. 

Lokhartova je napravila svet u kom ćete želeti da se zadržite neko vreme, ali isto tako poželećete da pobegnete iz njega. Knjiga je prelepo napisana, jednostavna i lako se čita. Radnja je zanimljiva i tera čitaoca da knjigu ne ispušta iz ruku sve do poslednje strane, a onda kada završi sa čitanjem da je drži još dugo.

Zaplet i kraj vam nećemo otkriti jer onda knjiga neće biti zanimljiva. Napisali smo vam jedan mali deo, čisto da budete u toku. Mada, ko zna… Možda smo i lagali.

Naziv knjige : Lažljivci, E. Lokhart
Datum izdavanja : 2016.
Izdavač : Vulkan
Jezik : Srpski

Нема коментара

Омогућава Blogger.